Varför göra en neuropsykiatrisk utredning?
Personer med neuropsykiatrisk problematik har svårigheter som är så stora att de påverkar viktiga områden i livet till exempel i vardagen, i skolan, på arbetet eller i sociala situationer. När saker och ting inte fungerar i vardagen som för alla andra kan det vara viktigt att ta reda på varför. När vi väl har förstått orsaken kan du därefter få rätt hjälp och stöd.
På Spektrum Psykologi handlar utredningen inte bara om att fastställa en diagnos. Vi ser utredningen som en process där vi tillsammans undersöker olika problem och områden i livet som inte har fungerat särskilt bra, men en minst lika viktig del är att vi under utredningen lyfter fram dina unika styrkor och fungerande strategier som du redan använder dig av idag. Dessa kan vi bygga vidare på i framtida behandling och rekommendationer. För många klienter är utredningen en insiktsfull och känslomässig resa. Vi finns med dig hela vägen och vill bidra till att göra utredningen till en meningsfull och lärorik process för just dig.
Fördelar med att göra en utredning inkluderar:
Ökad självinsikt
Få en djupare förståelse i varför du fungerar som du gör och hitta mer hjälpsamma strategier.
Psykologisk och medicinsk behandling
Tillgång till anpassad terapi och stöd. Möjlighet att få medicin som kan underlätta vardagen.
Stöd och anpassning
Få extra stöd i vardagen, skolan eller arbetslivet.
Ekonomiskt stöd
Möjlighet till stöd från exempelvis Försäkringskassan.
Vem passar inte en privat utredning via Spektrum Psykologi för?
Om du lider av allvarliga psykiatriska tillstånd såsom schizofreni eller andra psykossjukdomar, självskadebeteende, självmordstankar, drogmissbruk, bipolär sjukdom eller ätstörningar är en privat utredning inte lämplig. Istället rekommenderas kontakt med specialistpsykiatrisk klinik på din hemort.
Vi riktar oss i första hand till vuxna/tonåringar men kan i vissa fall efter bedömning även utreda barn. Små barn (0-6 år) rekommenderas kontakt med BUP eller barnmedicinsk mottagning på din ort.
Hur går en neuropsykiatrisk utredning till?
1.Före utredningen
Misstänker du att du har ADHD/ADD, autism eller annan neuropsykiatrisk problematik bokas ett digitalt första besök hos psykolog. Under det här besöket får du svara på frågor och fylla i skattningsformulär. Om det framkommer starka misstankar om ADHD/ADD eller autism får du en rekommendation om att gå vidare med en fullständig neuropsykiatrisk utredning.
Observera att diagnos aldrig kan ställas vid en screening utan för det krävs en fullständig utredning. Screening är ett första steg och du väljer själv om och hur du vill gå vidare med en utredning. I de fall vi efter bedömningen inte föreslår en fullständig utredning får du rekommendationer och tips på var du kan vända dig istället för att få hjälp och stöd.
2.Under utredningen
Vanligtvis är utredningen uppdelad på två-tre besök om cirka 2-4 timmar vardera. Vi anpassar utredningens upplägg utifrån dina behov. De psykologiska testen görs vid ett fysiskt besök och resten av besöken sker oftast digitalt eller via telefon.
3.Efter utredningen
Återgivningssamtal
Efter avslutad utredning bokas ett återgivningssamtal där vi går igenom utredningsresultat, eventuell diagnos och rekommendationer. Du får du ett skriftligt utlåtande som du kan använda i kontakt med vård och myndigheter.
Vad som ingår i utredningen
Psykologiska test
Kognitiva tester görs vid ett fysisk besök för att objektivt mäta specifika förmågor såsom problemlösning, minnesfunktioner och koncentrationsförmåga. Utifrån dessa tester ser vi vilka dina styrkor och svårigheter är.
Psykologintervju
Fördjupade och strukturerade intervjuer där vi tillsammans går igenom symptombild och hur du fingerar i vardagen, i arbetet eller i sociala sammanhang.
Anhörigintervju
Intervjun genomförs per telefon med förälder eller annan nära anhörig som har känt dig i barndomen. Du och psykologen bestämmer tillsammans vilken anhörig som är lämplig att intervjua. I intervjun ställer vi frågor kring tidig utveckling, fungerande i vardagslivet, styrkor och svårigheter från födelse till idag. Intervjun görs för att det kan vara svårt för dig att minnas de första åren och informationen utgör en värdefull insyn av ditt fungerande.
Läkarundersökning
I utredningen ingår en bedömning av läkare som är specialiserad i psykiatri (psykiatriker). Under det besöket går man bland annat igenom kroppslig och psykiska hälsa, sjukdomshistoria, aktuell och tidigare medicinering samt tidigare kontakter med vården.
KBT-behandling
Vi erbjuder skräddarsydd KBT-behandling med fokus på ADHD-symtom. Vi startar löpande nya grupper bland annat patient- och anhöriggrupp, KBT-grupp för vuxna med ADHD, samt KBT-grupp för kvinnor med ADHD. Inför gruppstart kallas du till ett bedömningssamtal där du får mer information och bedömning om det är lämpligt för dig att gå i grupp. I vissa fall kan också individuell KBT behandling med fokus på ADHD-symptom vara aktuellt. Behandlingen kan ges fysiskt eller digitalt.
Tveka inte att kontakta oss om du är intresserad av att ställas i kö för nästa gruppomgång.